14445930_1579528862356805_7911694460380145948_nÖrömmel adjuk tudtul, hogy a Missio Christi Alapítvány gondozásában megjelent José García Sentandreu légiós atya kamaszokról szóló könyve magyar nyelven, Kamasz Fiatalok: Hogyan Bánunk Velük? címmel.

Ajánlóként a könyv bevezetőjéből idézünk:

“… Amire igenis szeretnék figyelmeztetni, az a megfelelő mennyiségű figyelem hiánya. Mert a kamaszkor alapvető jelentőségű a felnőtté válás folyamatában. Mert mindenki volt kamasz. Mert van egy hamis kamaszkor-felfogás, ami miatt sokszor tévesen állunk hozzá a helyzethez. Mert a kamaszkor önmagában gyönyörű, csak meg kell tanulni a maga csodálatosságában látni… Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne bonyolult és fárasztó.

Ez a könyv nem egy egyszerű nevelési tanácsgyűjtemény szeretne lenni, de még csak tapasztalataim anekdotikus gyűjteménye sem. Sok olyan könyv van, ami eseteket mesél el és kommentál több-kevesebb hozzáértéssel. Természetesen ezek a könyvek segíthetnek, különösen, ha sokat olvasunk belőlük, és mindegyikből fel tudunk használni két-három alapgondolatot. De ennek a könyvnek nem ez a szándéka.

Könyvünket nem a serdülőkori fejlődéspszichológia tanulmányának szánjuk, de szeretnénk könnyen alkalmazható és gyorsan megjegyezhető nevelési és pszichológiai eszközök széles skáláját bemutatni, melyek a nevelési munkában spontán módon hasznosak lehetnek. A könyv első fejezetében sokat hivatkozunk a katolikus Regnum Christi Mozgalom nevelési hagyományaira és karizmájára, pedagógiai elképzeléseire és számos országban szerzett jó tapasztalataira. A második részben a téma kutatási eredményeiből idézünk sokat. De nem akartuk az olvasást a sok lábjegyzettel és hivatkozással folyamatosan megakasztani, ezért a könyv végén található egy bibliográfia, mely tartalmazza az idézett művek listáját. A felsorolt könyvek tanulmányozása bővíti könyvünk tartalmát.

A könyv minden fejezete egymással összhangban álló pedagógiai gondolatot tartalmaz, amit érdemes társaságban átbeszélni, megvitatni, elmélyíteni. Fontos azonban, hogy kövessük a könyv felépítését és ne feledjük, hogy sok gondolatot, melyek a különböző bekezdésekben előfordulnak, csak a könyv teljességének ismeretében lehet megérteni. Sokszor azonnal recepteket akarunk, anélkül, hogy az alapokat megismernénk, ezért nem eredményesek a módszerek. Ez a könyv inkább egyszerű kézikönyv minden keresztény nevelő számára, akik világos és helytálló elképzeléseket szeretnének alkotni a kamaszokkal való foglalkozás kihívásairól és körülményeiről, valamint szeretnék megismerni azokat az alapokat, amin a kamaszokkal való munkának nyugodnia kellene. A könyv tartalma jól használható olyan keresztény nevelők összejövetelein, ahol szervezett módon megbeszélnek néhány pontot. Ez a könyv azokat a tapasztalatokat tartalmazza, amiket a saját családunkban éltünk és tapasztaltunk meg, és ami aztán spontán módon beépült életünkbe és munkánkba (immár több mint 28 éve), mely napjaink egy olyan intézményének alapja, ami – többek között – azoknak a teljeskörű nevelésével és evangelizációjával foglalkozik, akik Szent II. János Pál szavaival (Dives in misericordia n.13) az Egyház és a világ reménységei a szeretet civilizációjának a felépítésében.”

 

További információk és könyvrendelés: info@missiochristi.hu