SuliLogo-IIJPA Krisztus Légiója Kongregáció fenntartásában működő iskolaközpont, a Szent Benedek Óvoda, Általános Iskola és Két Tanítási Nyelvű Gimnázium szervezetileg és fizikai értelemben is nagy utat tett meg az alapítása óta eltelt immár 21 évben, és eljutott a névváltoztatás különleges pillanatáig: 2015. szeptember elsejével Szent II. János Pál pápa nevét vette fel.

Már az elmúlt tanév vége felé sok szó esett arról, hogy iskolánk nevét Szent Benedek Iskolaközpontról Szent II. János Pál Iskolaközpontra változtatjuk. Öt hónap izgatott várakozás után áprilisban megérkezett a vatikáni engedély, hogy felvehetjük ezt a nevet, július végére pedig kézhez kaptuk a kormányhivatali határozatot is az iskolanév módosításnak nyilvántartásba vételéről.

Ezzel a lépéssel elindultunk azon az úton, hogy a méltán híressé vált és mindannyiunk szívébe zárt Szentatya szellemiségében élhessük meg iskolánk mindennapjait, elsőként viselve ezt a nevet a budapesti katolikus iskolák között.

Azzal, hogy II. János Pál lett iskolánk új védőszentje, szeretnénk a diákjaink figyelmét ráirányítani egy olyan szentre, aki hozzájuk időben közel áll, élete felettébb inspiráló, tanítása pedig időtálló. A Szentatya az egész embert tartotta szem előtt, testi és lelki valójában, egyéni és közösségi dimenziójában, ami összhangban áll a légiós iskolák nevelési koncepciójával, a teljeskörű képzéssel, amire a mi iskolánk is törekszik.

Az iskola vezetősége és tanárai már buzgón dolgoznak, hogy a névváltoztatás híre elterjedjen a köztudatban, így számíthatunk rá, hogy sok helyi újságban, online felületen jelennek majd meg cikkek, írások ezzel kapcsolatban.

Egyik legszembetűnőbb változtatásunk – a honlap címének, a tornapólóknak, a levelezési listáknak módosítása mellett – az iskola címerének újítása. A légiós iskolák és Szent II. János Pál címereinek ötvözete magában hordja a könyvet, mint a tudás és ismeret szimbólumát, a fáklyát, mint a hit világosságát és a Mária-tiszteletet jelző M betűt. Jelmondatunk, hogy „Semper altius”, azaz „Mindig magasabbra”, emlékeztet bennünket, hogy diákjainkat a tudás mellett bölcsességre, a hit világosságát magában hordozó életre is neveljük.

A hivatalos névváltozás 2015. szeptember 1-jén, az ünnepélyes tanévnyitó keretein belül megtörtént. A diákoknak Dr. Tihanyi Katalin, iskolánk igazgatója egy nagyon szép összefoglaló beszédben mutatta be Szent II. János Pál pápa életét, kiemelve az iskolánk légkörét meghatározó tevékenységeit, híres gondolatait.

Az iskola vezetősége azonban nem csak a diákság, hanem minden kedves érdeklődő számára egy nagyszabású névadó ünnepséget és szentmisét szervez 2015. október 20-án, amelyet Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius fog celebrálni.

A névváltoztatásról bővebben a Magyar Kuríron olvashatnak: http://magyarkurir.hu/hirek/a-szent-benedek-iskolakozpont-osztol-szent-ii-janos-pal-neven-folytatja-mukodeset