Tizenkét fős magyar fiatalokból álló csoport július 9. óta Rio de Janeiro egyik favellájában (szegénynegyedében) végez jótékonysági munkát az ifjúsági világtalálkozóra való előkészületként.

A negyedben lakó családoknál vannak elszállásolva és Michael Duffy ír atya, budapesti káplán vezetésével nyújtanak segítséget a szegényeknek.

Verseczki András, Hegedűs Bertalan csoporttagok és Michael Duffy atya, a csapat vezetője számolt be élményeikről a Vatikáni Rádiónak.

András és Bertalan elmondták, hogy Duffy atya javaslata volt, hogy az ifjúsági világtalálkozó előtt a fiatalok folytassanak missziós tevékenységet egy riói szegénynegyedben. Mivel portugálul keveset tudnak, fizikai munkával segítenek, a helyi plébánia segélyközpontját, egyik központi helyiségét segítettek rendbe hozni. Emellet megismerkedtek a környék látnivalóival és a negyed lakóival is, akik nagy szeretettel fogadták őket.

Michael Duffy atya, aki diakónusként, majd papként két évig szolgált Rio e legszegényebb negyedében, a csoport riói tartózkodásának lelki aspektusairól nyilatkozott. Elmondta: a spirituális felkészülés része, hogy minden nap szentmisén vesznek részt a helyi fiatalokkal és imádkozzák a breviáriumot. Arról is beszélt, milyen nagy élmény megtapasztalni a nagyon „élő” szentmiséket és a papok és hívek között meglévő nagyon szép kapcsolatot. Emellett gyönyörű élményként határozta meg azt a kölcsönös szeretetet, amelyet a helyiekkel megélnek. A szegények befogadják a vendégeket, házaikba hívják, ebéddel kínálják a magyar fiatalokat.

Elmondta, hogy Rio legnagyobb szegénynegyedének fiataljai is készülnek az ifjúsági találkozóra, várják a „nagy találkozást”, és várják a pápát.

Július 18-án este arra a plébániára érkezett az ifjúsági világtalálkozó keresztje, ahová a magyar fiatalok tartoznak a favellában.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Rio1