triduum-28Szikráztak az őszi napsugarak azon a hétvégén Érden, a Ciszter Nővérek Rendházában. A természet által sokszínűre festett kertben nem volt nehéz észrevenni, Isten milyen csodálatos világot teremtett. Ilyen környezetben, a nővérek szerető gondoskodása mellett igazán közel kerülhettünk Hozzá. A csend, az elmélkedések, a rózsafüzér közös imádkozása, az éjszakai szentségimádás, a keresztút mind hozzájárultak ahhoz, hogy együtt töltekezhessünk az isteni szeretetből.

Ahányan, annyi féleképpen éltük meg ezt a triduumot. Számomra a lelkigyakorlat legnagyobb ajándéka a 139. Zsoltár, és ha bárki elolvassa, rájön, hogy miért. De ha a többieket hallgatom, akkor bizonyossá válik, hogy nem csak én kaptam ajándékot azon a hétvégén:

triduum-10„Számomra a legfontosabb gondolat ezen a triduumon, amit magammal hoztam, annak fontossága, hogy egymást nézzük Jézussal.
Az evangéliumi találkozások, melyekről Bálint atya beszélt, valamint a kiscsoportos beszélgetés, az imák, a szentmisék és a szentségimádás is azt erősítették meg, hogy mennyire fontos Rá tekintenem, keresnem ennek lehetőségeit. Ha ezt megteszem, mindig segít megtalálnom a válaszokat kérdéseimre, problémáimra.
Köszönet a lelkigyakorlatért Bálint atyának, Michael atyának és Nadine-nak, akik lehetővé tették számunkra a lelki feltöltődést.
Szeretettel: Juckó”

triduum-16„Isten titkai: Illatok – Fények – Találkozások
Jézust vajon milyen illat lengte körül? Mária nárdusolajjal kente meg a lábát, nem törődve a környezete véleményével – forrón szeretett. A béke, az Istennek való lefoglaltság és a szándék tisztaságának illata betöltötte a házat.
Én is találkoztam Veled, Uram, a hétvégén. A Szentírás szavai, a szentségek, az Eucharisztia (hálaadás) ünnepe, a csend, az őszi fények, a Regnum Chriti közössége által. Szeretném megőrizni szavaidat, békédet, és elvinni illatodat magammal szeretteim számára, hogy Te munkálkodj életemben.
Csernus Ági”

 

triduum-12Bibliát nem forgató emberek elgondolkodnak néha azon, hogy vajon mi a csudát tudnak a hívő emberek ennyit olvasgatni azon a könyvön. Hiszen egy könyv mindig ugyanazokat a betűket, mondatokat tartalmazza az elejétől a végéig. Hát NEM! Ez nem az a könyv!
Eddig is, ha fellapoztam valamelyik evangélium valamelyik fejezetét, számomra is csodálatos módon mindig újat fedeztem fel benne, de csak most, ezen a lelki hétvégén tudatosult bennem, hogy János 4. fejezete (Jézus találkozása a szamariai asszonnyal Jákob kútjáná) hányféle érzést, gondolatot tud közvetíteni számomra.
Évek alatt most a harmadikféle értelmezésben gondoltam végig ezt a történetet.
Az út, melyen jártam megtérésem előtt, az út, melyet a szamariai asszony megtett a kútig.
A megkeresztelkedésem az a pont, amikor Jézus azt mondja: “Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne”.
Végül, amikor az asszony visszaszalad a falujába elmondani mindenkinek az örömhírt, hogy találkozott a Messiással, az az érzés bennem, hogy tovább kell adnom nekem is az örömhírt, és ezen már jó ideje munkálkodom, de ez most egy megerősítésként nyílt meg előttem. István Ági”

 Bálint atya és Nadine! Hálásan köszönjük nektek, hogy megszerveztétek és lehetővé tettétek nekünk a részvételt ezen a lelkigyakorlaton!
Isten áldjon benneteket ezért!

Palásthy Julcsi