aboutpic2Ráti munkamisszió: árva, elhagyott és elhanyagolt gyerekek felé szolgált a Fiatal Missziósok csapata

2016. július 11-én egy 18 fős lelkes és tettrekész csapat indult három kocsival a kárpátaljai Rát községben (Ungvártól 12 km-re) található Szent Mihály Gyermekotthon felé. Bálint atya és Michael atya vezetésével a Szent II. János Pál Iskolaközpont 9-11. évfolyamos diákjai és mellettük néhány fiatal önkéntes vállalta azt a küldetést, hogy árva, elhagyott és elhanyagolt gyerekek felé szolgáljon egy héten át.

Különleges hely a ráti gyermekotthon:  a nevelőszülők keresztény házaspárok, akik saját családjukba fogadják a családtalanná vált gyermekeket, és saját gyermekeik mellett nevelik őket. Ehhez kapnak egy nagyobb házat, mint ami eredetileg a sajátjuk volt, és így átlagosan 10 gyerek jut egy szülőpárra. A faluban élő nagyszülők is besegítenek, így a gyerekek nemcsak új szülőket és testvéreket, hanem új nagyszülőket is kapnak. A Piros, Zöld és Sárga házak mellett most épül a negyedik ház, a Kék, amelynek belső falait éppen e missziós szolgálat keretében glettelték le a fiúk, miközben a lányok kézműveskedtek, beszélgettek, játszottak a gyerekekkel.

Volt tehát játék, éneklés és sok-sok kétkezi munka, de a lelki programok sem maradtak el: minden nap volt szentmise, melynek végén a fiatalok tanúságot tettek hitükről, Istennel megélt tapasztalataikról, és a közös imádságra és dicsőítésre is jutott elég alkalom és idő.

Munkácson Majnek Antal püspök atya fogadta a csapatot, és az ottani Irgalmasság kapuján is átléphettek. Voltak missziózni, tanúságot tenni helyi családoknál és a gyermekek felé. Utolsó éjszaka egy egész éjszakás szentségimádást tartottak, beosztva magukat kettesével egy-egy órára az Oltáriszentség előtti jelenlétre. Többeknek ez volt a missziós út lelki csúcspontja.

A csapat a viszonylag kevés szabadidejét Munkács várának és városának bejárásával és a közeli faluban egy rövid strandolással töltötte.

A gyermekotthon kisebb és nagyobb lakói a csapattól egy szívből jövő énekkel búcsúztak, és bizony nem csak a gyermekotthon lakói számára volt nehéz a búcsúzás… Hitükben, emberszeretetükben és közösségükben megerősödött, életreszóló élményekkel gazdagodott csapat tért vissza július 18-án Budapestre.

 

Szabó-Molnár Bálint atya beszámolója nyomán