Nemrég zajlott le a németországi Alzgernben a Regnum Christi Apostolházában az a háromhetes kurzus, amely az egyéves önkéntességet vállaló fiatalok képzését szolgálta. Ezután a fiatalok a világ különböző pontjaira mennek, hogy Krisztus Légiósaival együtt az apostoli munkákban szolgáljanak.

A Regnum Christi értelmezése szerint az önkéntes év olyan, mint amikor Jézus meghívja Pétert, hogy halak halásza helyett legyen inkább őmellette emberhalász.  A fiatalok érzik Jézus hívását a teljes odaadottságra, amely tulajdonképpen egy hálatelt ajándék mindazért a sok jóért, amivel őket Isten a családjukon, az ECyD-en vagy a Regnum Christi-n keresztül elhalmozta. Az önkéntesek ezért egy vagy több évet minden díjazás nélkül és teljes munkaidőben az Egyház szolgálatában töltenek a Regnum Christi keretein belül.

Az önkéntesek idén 18 és 21 év közöttiek, és nemrég tették le érettségi vizsgájukat. A felkészítő kurzust Martin Baranowski és Alejandro Espejo LC atyák tartották. A kurzus során olyan témákkal foglalkoztak, mint a bevezetés az imádságos életbe, a Szentírás olvasásába és a Regnum Christi lelkiségébe, de a mélyebb önismeretre vezetés, a retorikai képességek fejlesztése és egy lelkigyakorlat is helyet kaptak benne. Egy ifi Alpha kurzus és „A Kiválasztott” (The Chosen) című, Jézusról szóló TV-sorozat is napirendre kerültek. Bevezetésképpen pedig zarándoklatra mentek Altöttingbe, hogy az elkövetkező évüket Szűz Mária oltalmába ajánlják, és hogy Szent Konrád önzetlen és odaadó szolgálatából tanuljanak. (Forrás: https://www.regnumchristi.eu/de/component/k2/item/3285-vorbereitungskurs-fuer-das-coworkerjahr-im-august-im-apostelhaus-des-regnum-christi-in-alzgern)

Az alábbiakban a Fináczy Balázzsal (19) készített interjút közöljük, aki idén egyedüli magyarként vesz részt a Regnum Christi önkéntes programjában. Ő jövőre a németországi Alzgernbe fog önkéntesként a Regnum Chrsiti Apostolháza (ApostelHaus) körüli tennivalókban segíteni. Az alábbi interjúban a motivációiról, az előkészítő kurzusról és a benne lévő várakozásokról beszélgetett vele Samuel Jeschke gyakornok. (Forrás: https://www.regnumchristi.eu/de/component/k2/item/3304-balazs-finaczy-beginnt-sein-coworker-jahr-im-regnum-christi-im-apostelhaus-in-alzgern)

Miért akartál önkéntes lenni?

Elsősorban azért, hogy tartsak egy kis szünetet az érettségi és az egyetem között. Korábbi magyar önkéntesektől hallottam, hogy ez remek dolog, ami felkeltette a kíváncsiságomat.

Mehettél volna akár vakációzni is ebben az évben… Miért éppen a szociális és egyházi szolgálatot választottad?

Ebben az évben valami jót akartam tenni, és nem csak úgy beleélni a nagyvilágba. Tartalmas, jó évet szeretnék így eltölteni, mert különben elveszett évnek érezném. Valami értelmeset akarok és tudok is ezáltal tenni. Kívül fogok kerülni a komfortzónámon, ami szuper!

Hogy találtál rá éppen Krisztus Légiósaira?

A Regnum Christi-n keresztül már a szüleim is kapcsolatba kerültek velük. Ezért én is sokféle tevékenységben vettem már részt a Regnum Christi és a légiós atyák szervezésében. Budapestről valaki már két évvel ezelőtt egy önkéntes munkaévet töltött külföldön, és én kifaggattam, hogy milyen volt. Ő csak jókat tudott mondani róla, így azt gondoltam, hogy na, ezt akarom én is! És amikor már komolyabban készültem erre az önkéntes munkaévre, tudtam, hogy pontosan erre is van szükségem!

Pontosan tudtad, hogy mit fogsz majd csinálni az önkéntes évedben?

Azt tudtam, hogy jó eséllyel fiatalokkal fogok foglalkozni.

Hogy reagáltak a döntésedre a családtagjaid, barátaid?

A szüleim teljes mértékben támogattak. Persze hiányozni fogok otthonról, de azért nem vagyok már kisgyerek, tehát elfogadják. A rokonságomból azonban többen is úgy gondolták, hogy miért megyek ingyen dolgozni, ha egyszer már pénzt is tudnék keresni. Én viszont továbbra is jó ötletnek tartom, amiben ez a mostani felkészítő kurzus is megerősített.

Mi esett nehezedre a felkészítő kurzus során? Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást, és hogyan küzdöttél meg vele?

Leginkább a nagyon intenzív imaélet jelentett kihívást.  Ez új volt nekem. A reggeli imádság még jól ment, de a félórás elmélkedés – különösen kezdetben – nagyon nehezemre esett. De úgy 3-4 nap után már ráéreztem a mikéntjére. A legnehezebb azonban a négynapos lelkigyakorlat volt. Olyan sok időnk volt imádkozni, hogy néha nem is tudtam, mit kezdjek vele, illetve önmagammal. Az első három nap volt a legnehezebb, de a negyediket már kifejezetten élveztem. Kár, hogy akkorra éppen vége lett. Úgy gondolom, a 6-7 nap lenne számomra ideális.

Mi a legjobb élményed, emléked, tapasztalatod a kurzusról? Mi maradt meg benned leginkább belőle?

A legjobb élmény számomra a kurzuson Martin atya volt. Korábban nem ismertem őt, csak WhatsApp-on kommunikáltunk. Amikor megérkeztem, az első nap grilleztünk. Ezalatt olyan sok vidám történetet mondott el, és azóta is egyfolytában sok érdekes sztorit és viccet mesél. Ez meglepett. Előzetesen azt gondoltam, hogy ez a Martin atya annyi mindent szervez, ezért biztosan nagyon elfoglalt és nemigen lesz ideje ránk. De ő ennek éppen az ellenkezője volt! Ő tartotta az egész kurzust, és mindenkit megnevettetett. A közösséget is nagyon a szívembe zártam. Korábban senkit sem ismertem, most meg nagyon jó barátok vagyunk. Meggyőződésem, hogy ezek a barátságok meg fognak maradni.

Mit viszel magaddal, különösen az elkövetkező életévedre vonatkozóan?

A retorikatanítás különösen hasznos lesz. Vettem rész már korábban is retorikaoktatáson, de ott teljesen máshol volt a fókusz. Egy rendszeres imaélet kialakítása is nagyon hasznos lesz számomra, különösen a nehezebb időszakokban, vagy amikor döntéseket kell hozni. Nagy segítségként éltem meg a korábbi önkéntesek tapasztalatait. Hogy megosztották velünk tippjeiket, trükkjeiket és a hibákat is, amiket elkövettek. Mindez nagyon hasznos tanulság, kincset érő, amit magammal viszek.

Mit vársz ettől az önkéntes évtől?

Egyfelől, hogy tisztábban lássak a hivatásom tekintetében. És mivel szerzetesekkel élünk most majd egy éven át, ez nagy segítség lesz a döntésben. Szeretném az Istennel való kapcsolatomat is megerősíteni. Azt remélem és kívánom is magamnak, hogy sokat foglalkozzak a különféle médiákkal is. Nagyon szívesen fotózok és készítek videókat, és ilyesmik. Természetesen remélem, hogy a talentumaimat használhatom majd.