1. október 19-22 között tartották meg Nyugat- és Közép Európa tartományának Káptalanját Alzgernben (Németország), a Regnum Christi Mozgalom Apostelhaus központjában.

Magyarország Regnum Christi közösségét Kollár Ágnes, Salacz Nadine, Sági Júlia, Egervári Dániel LC, és Justin Prigge LC képvisete.
A küldöttek száma 35 fő volt, és a résztvevőké 37 fő. Ebből 16-an voltunk laikusok, akik szavazati joggal vettünk részt.

Mi is a Tartományi Káptalan?  Alapvetően konzultatív jellegű gyűlés, ami része a Regnum Christi Föderáció 2024-es Általános Káptalanja felé vezető útnak. Módszertana a Szentlélek segítségével közös megkülönböztetés, amely különleges pillanat volt minden résztvevő számára.

Hogyan folyt a munka a Tartományi Káptalanon? Mi volt a munkamódszer? A hiteles közösségi megkülönböztetés légkörében zajlott, a Regnum Christi tagok számára ismert Találkozás Krisztussal módszertanát követve – szemlélni, ítélni, cselekedni.

Milyen témákkal foglalkoztunk? A Tartományi Káptalan ülései hangsúlyosan a tagok reflexióira épültek: Nyolc olyan témakör volt, amelynek előzetes feldolgozására a helyi szakasz során volt lehetőség.

Ezek voltak:  1. A HIT HIRDETÉSE ÉS AZ ÚJ EVANGELIZÁCIÓ

  1. KERESZTÉNY NEVELÉS ÉS A GYERMEKEK OKTATÁSA
  2. A SERDÜLŐK KERESZTÉNY NEVELÉSE ÉS OKTATÁSA
  3. AZ IFJÚSÁG KERESZTÉNY NEVELÉSE
  4. HÁZASSÁG ÉS CSALÁD
  5. A HIVATÁS KULTÚRÁJA ÉS SZOLGÁLAT
  6. A SZAKMAI ÉS KULTURÁLIS KÖRNYEZET EVANGELIZÁCIÓJA
  7. A TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG ÉS AZ IRGALMASSÁG CSELEKEDETEINEK GYAKORLÁSA

Az első munkanapon a résztvevők először szavaztak arról, hogy mely témákkal foglalkoznak majd a Káptalan során.

Minden munkanapot az imádság foglalt keretbe, és az szőtte át.
A reggeli dicséret közös elimádkozása, szentmise, szentségimádás, személyes imaidő és a befejezőimaóra imádsága adták az alapot.
A Káptalanon plenáris és csoportos, valamint személyes átgondolást igénylő témák jól elosztott ritmusával dolgoztunk.

A Krisztus Légiósai és a Megszentelt Nők képviselői áttekintést adtak a Tartományban működő közösségeikről.
A Káptalan keretében, az utolsó munkanapon döntöttünk arról, hogy milyen prioritások mentén képzeljük el a Regnum Christi életét a tartományban az elkövetkező években (Ld. Záródokumentum) .

Valamint ezen a napon választottuk meg azt a két főt, akik a 2024-es római Általános Káptalanon Nyugat- és Közép-Európa Tartományát képviselni fogja:
Andrea Heck (Németország) és
Grzegorz Cempla (Lengyelország).

A Tartományi Káptalan főbb következtetései és érdemi eredményei a Káptalan Záródokumentumában olvashatók.