Július 23. és 27. között egy pici börzsönyi falu, Bernecebaráti adott otthont az idei nyári táborunknak, ahová 15 lánnyal és 3 segítővel indultunk útnak.

Egy barátságos panzió gyönyörű kerttel, hűsítő vizű medencével és finom, házias ételekkel várt ránk. Minden adott volt ahhoz, hogy öt, vidámságban, élményben és lelki táplálékban gazdag napot töltsünk el együtt. Nekem ismert terep volt a táborvezetés, hiszen 10 éven át szerveztem és vezettem a NET táborokat, mégis volt benne kihívás is: a kamaszkorú ECyD-es lányok lelkéhez megtalálni az utat, olyan programot összeállítani, amiben jól érzik magukat és a végén azt mondják: jövőre is jövök! Ebben volt nagy segítségemre barátnőm, Kollár Ági, valamint volt és jelenlegi ECyD csoportvezetők: Nóri, Marica és Johanna. A tábor utolsó másfél napjára Szász Csaba atya, Krisztus Légiósa is csatlakozott hozzánk, akinek jóvoltából szentségekhez is járulhattunk.

Az „Élmény Vele” mottó mentén arra kerestük a választ, hogy hol találkozhatunk a mindennapi életünkben Istennel – a templom falain kívül is. A válasz könnyű: mindenki máshol, hiszen mindannyian mások vagyunk, a Mennyei Atya egyedi és megismételhetetlen teremtményei. Az azonban már nem feltétlenül ilyen könnyű – s ezt mindenkinek magának kell megkeresnie -, hogy ki hol találja meg Istent. Hiszen Ő nem csak az imában szól hozzánk, hanem a másik emberen keresztül, egy közösség által, a zene vagy a természet erejével vagy éppen a sporton keresztül, és még sorolhatnánk. Megpróbáltunk kicsit belebújni a tanítványok bőrébe és átérezni, ők hogyan élhettek meg egy-egy élményt Jézussal, beszélgettünk kiscsoportokban és közösen is.

De ima nélkül nincs személyes Isten-kapcsolat – ezért a reggeli és esti imákon túl volt szemlélődés a természetben, szentségimádás és szentmise is.

De másfajta, közös élményben sem volt hiány: volt sok-sok játék, sorverseny, falurally, melynek során a lányok – többek között – saját készítésű sütivel kínálták a falubelieket és egy sor könnyebb-nehezebb feladatot kellett megoldaniuk. A legnagyobb sikert talán a „wellness-délután” aratta, amikor egész délután lehetett medencézni és az „ECyD-koktélbárból” frissítő  és természetesen alkoholmentes koktélokat rendelni. Népszerűségben nem maradt el emögött a bátorságpróba sem, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel másnap este meg kellett ismételni.

A lányok nyiladozó háziasszonyi képességeiket is kamatoztathatták: egy élményvacsorával ajándékozták meg egymást – és minket is. A főételt a hetedikesek, a desszertet a hatodikosok készítették, az ötödikesek pedig gyönyörű terítést és dekorációt varázsoltak hozzá.

Végig nagyszerű időnk volt, néha talán már egy kicsit túl meleg is. A hűsítő eső akkor érkezett, mikor már a buszon zötyögtünk hazafelé – mi segítők fáradtan, de jóleső fáradtsággal! A még aznap este érkező néhány szülői email azt súgta nekem, hogy jövőre is lesznek résztvevői a tábornak….;-)

Márki Edina

táborvezető, ECyD programvezető

 

Pillanatképek a táborból: