A felsőtagozatos korosztálynak szóló ECYD programunk a tanév folyamán is sok szeretettel várja azokat a lányokat, akik tagjai szeretnének lenni egy összetartó közösségnek, és részesei sok színes és izgalmas, lelket és személyiséget fejlesztő közösségi programnak. Kedvcsinálóként szeretnénk most felidézni nyári táborunk emlékezetes pillanatait.

RE-CyD avagy lány ECyD tábor 2022

Már a tanév vége után pár nappal útra is keltünk szép számú lánnyal és az ECyD-vezetőkkel, hogy a Szelidi-tó mellett ismét nagyon vidám, de tartalmas napokat tölthessünk együtt. Ezúttal a teremtésvédelem, Istentől ajándékba kapott lakhelyünk, a Föld megóvása állt a középpontban.  A témát igyekeztünk több oldalról körüljárni: sokat beszélgettünk róla, különböző vetélkedők segítségével próbáltuk bővíteni tudásunkat, de a gyakorlatban is igyekeztünk sok mindent kipróbálni. Így például azt, hogy milyen az, amikor zuhanyzáskor elzárjuk a vizet, miközben szappanozzuk magunkat. Vagy – ez szinte magától értetődött – szelektíven gyűjtjük a szemetet.

Igyekeztünk többször is összekötni a kellemest a hasznossal. A vidám lábfestés után próbáltunk minél több ötletet összegyűjteni és beleírni a színes talpakba, hogy hogyan tudnánk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Vagy a falurally során a lányoknak mindenféle vicces feladatokat kellett csinálniuk, miközben végig szemetet is kellett gyűjteniük. Ezt olyan komolyan vették, hogy újabb és újabb szemeteszsákra volt szükségük és a fél falut megtisztították az utcán heverő, nem túl esztétikus szeméttől, amiért a helyiek nagyon hálásak voltak nekünk. Mindannyiunk számára meglepő és egyben elrettentő is volt, hogy mennyi, még nem is üres italos doboz hevert szanaszét mindenfelé!

Egy egész délelőttöt szántunk arra, hogy a lányok szabad teret engedve kreativitásuknak régiből valami újat alkossanak. Vittünk mindenféle változatos alapanyagot, hétköznapi tárgyat, amelyekből a lányok szabadon alkothattak bármit varrógép, ragasztó stb. segítségével. Készült befőttesüvegből madáretető, illetve mécsestartó, régi anyagmaradékokból kis kézitáska, megunt farmerből zsebes falitároló, és még sorolhatnám.

Voltunk lovaskocsikázni és részt vettünk lovasbemutatón is, ahol ugyan a csökönyös szamár rendszerint ellopta a show-t, de ettől talán még érdekesebb is lett ez a program. Természetesen idén sem maradt el a sok-sok játék, a mindennapi strandolás, amit a szép idő most is lehetővé tett. És az olyan állandó programok sem, amelyek nélkül egy ECyD tábor szinte elképzelhetetlen: Just Dance, pólófestés, éjjeli bátorságpróba, wellness-délután finomabbnál finomabb (alkoholmentes 😊) koktélokkal, tábortűz pillecukor-sütéssel. Idén „Beugró”-val bővítettük repertoárunkat, ami akkora sikert aratott, hogy szintén felkerült az állandó programok listájára! A tábor végén megrendezett árverés során a tábor során gyűjtött „pénzből” a lányok olyan portékákat vásárolhattak, amelyeket társaik hoztak otthonról, mert már megunták vagy nem volt szükségünk rá. Így már fölöslegessé vált tárgyak új gazdára leltek, ezzel is erősítve a lányokban az „Add tovább, ne dobd ki, másnak még jó lehet!” szellemiségét.

Köszönöm az ECyD-vezetők kreativitását és lelkesedését, amivel segítették a tábor előkészítését és lebonyolítását. Nagyon hálás vagyok Kollár Áginak, aki már sokadik éve társam a táborban, ötleteivel és jelenlétével fontos háttértámogatást nyújtva nekem. Köszönöm Csaba atyának is, hogy ismét ellátogatott hozzánk a táborba, gyónási lehetőséget biztosítva és lehetővé téve, hogy szentségimádáson tudjunk résztvenni és együtt ünnepelhessünk a szentmisében.

Külön öröm volt számunkra, hogy Marton Fabiola, a RC megszentelt életű tagja, aki korábban évekig részt vett a magyarországi ECyD vezetésében, egy napra a vendégünk lehetett!

A jövő évi tábor témáját ugyan még nem találtuk ki, de az már biztos, hogy a lányok kívánsága alapján ismét a Szelidi-tó mellett fogunk közös élményeket gyűjteni. Addig azonban vár minket egy tanév sok-sok izgalmas és vidám ECyD-foglalkozással és programmal, melyekre szeretettel várjuk régi ECyD-eseinket és az idén hozzánk csatlakozni kívánó lányokat is!

Márki Edina
Lány ECyD programfelelős