A Regnum Christi Mozgalom Michael Duffy atya vezetésével – aki korábban évekig szolgált Rio de Janeiróban – egy 12 fős csapatot küld Rio de Janeiróba a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra, (IVT) hogy képviselje országunkat és a Mozgalmat a tengerentúlon is.

A korábbi 2011-es madridi IVT-n a csapat nagy része már részt vett, és felejthetetlen élményként tekint vissza a Világtalálkozóra, nem véletlen, hogy Michael atya már akkor megígérte a csapatnak, hogy megszervezi az utat Rióba is. És, ha Michael atya egyszer valamit a fejébe vesz, akkor azt meg is tudja valósítani, ezt már többször is bebizonyította.

Ezek után azt hiszem a csoport nevét (HunDuffy’s) talán már nem is kell megmagyarázni. Mindenesetre nem kis izgalom van bennünk, hiszen amellett, hogy napokon belül láthatjuk a világ egyik leggyönyörűbb városát, – amelyet egyesek nem véletlenül az Édenkerthez hasonlítanak – nemsokára találkozhatunk a frissen megválasztott és sokak által már példaképnek megválasztott Ferenc pápával. Az Ő humorával, megjelenésével, egyszerűségével és kedvességével. Az Ő kontinensén, ahová megválasztása óta először tér vissza.

Sokan gondolják úgy, hogy – mivel a világtalálkozók egyébként is népszerű rendezvények, és most ráadásul azon a kontinensen lesz megrendezve, ahol a kereszténység a legélénkebben növekszik, valamint ahonnan a pápa származik, és egy olyan országban ahol több millióan laknak – ez a világtalálkozó megdöntheti a korábbi világtalálkozók népszerűségi rekordját, sőt világrekordot is beállíthat azzal, hogy egy helyen és időben a legtöbb ember van jelen egy rendezvényen. Ez a virrasztás napján akár még 8 millió fő is lehet, tehát majdnem egész Magyarország lakossága egy helyen lehet, úgy, hogy mindenki fiatal és katolikus.

Talán több magyarázatra nincs is szükség, hogy leírjuk a jelenlegi izgatottsági állapotunkat. Több millió katolikus fiatallal fogunk találkozni, akik bizonyára megerősítenek bennünket majd a hitünkben. Megerősítést kapunk, hogy igen is sokan vagyunk még, és bennünk van a jövő, és mindezt a megerősítést egy karneváli hangulatban fogjuk megtapasztalni.

Természetesen nem csak szórakozni és világot látni megyünk. Összesen 3 hétre utazunk oda, és az időnk nagy részében missziózni fogunk. Egy plébániának ifjúsági közösségi centrum építésében segítünk, valamint igyekszünk a hitünkről is tanúbizonyságot tenni a helyi fiataloknak, mind az imában, mind a cselekedeteinkben.

Rió jelenleg a világ egyik, ha nem a legveszélyesebb városa, de most a Szentlélek alighanem bőségesen ott lesz velünk és a több ezer oda rendelt rendőrrel, így igazán nagy félelemre talán nincs okunk. Meg úgyis minden az Atya akarata szerint fog alakulni és úgy lesz a legjobb. Egy biztos, mi nagyon bizakodóak vagyunk, és már nagyon várjuk, hiszen ez egy életre szóló élmény lesz…már megint!

És itt még meg kell, hogy említsem, hogy egy magyarországi amerikai közösség, illetve számos más nagylelkű adakozó ember segítségének köszönhetően tudunk eljutni Rióba, akiknek ezúton is szeretnénk kifejezni hálánkat, és jelezni, hogy imáinkba foglaljuk őket.

Pulay Vince