Önkéntesek

Az önkéntes évek felérnek a legjobb egyetemmel, amely az életre nevel; kivételes alkalmat jelentenek az éretté válásra, az emberi és lelki gyarapodásra.

Ki az önkéntes?

Az a Regnum Christi-tag, aki életének egy időszakát, egy vagy több évet, Istennek áldoz, hogy főállásban dolgozzon a Mozgalom valamelyik apostoli munkájában az Egyház szolgálatára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miért döntenek így?

Számos oka van annak, hogy a fiatalok úgy döntenek, hogy időt adnak a szolgálatra; az indítékok közül a leggyakoribb a hála érzülete Istennel szemben; valami jelentős, maradandó dolog véghezvitelének a szándéka fiatalkorban; kalandvágy a hitéletben, egy ígéret megtartása vagy éppen a vágy egy ismerős önkéntes adta jó példa követésére. Szívük mélyén szükségét érzik annak, hogy köszönetet mondjanak Istennek, és hogy válaszoljanak Jézus Krisztus személyes hívására. Nagylelkűség kérdése az egész.

Mit csinálnak az önkéntesek?

Missziókat, előadásokat, ifjúsági csoportokat és sok más programot szerveznek, amik lehetővé teszik más fiataloknak, hogy találkozzanak Krisztussal, illetve hogy valamit tegyenek másokért. Az önkéntesség izgalmas kaland is, mert a világ bármely részére szólhat a megbízatás, ahol a Regnum Christi működik. Az önkéntesek döntése azt feltételezi, hogy készen állnak elvégezni bármilyen apostoli munkát és elmenni a világ bármelyik pontjára, ahol a Mozgalom szolgálja a helyi egyházat.

Mit kapnak az önkéntesek?

Az önkéntesek egyhangú tapasztalata és tanúsága az, hogy bár adni mennek, mégis többet kapnak, mint amire számítanak. Az önkéntes évek felérnek a legjobb egyetemmel, amely az életre nevel; kivételes alkalmat jelentenek az éretté válásra, az emberi és lelki gyarapodásra. Önkéntesként a lelkiség oázisában időzhetnek a világ sivatagjának gyűrűjében; kivételes segédeszközök állnak rendelkezésükre, hogy elsajátítsák és ráérezzenek az imádság csodálatos művészetére, hogy hozzászokjanak az erénygyakorlatokhoz, főleg pedig hogy egy új, sokkalta személyesebb és meghittebb viszonyt teremtsenek Jézus Krisztussal, beleszeressenek és megkedveljék eszményeit, vele legyenek és küzdjenek országának terjesztésén.

Mit érnek el?

Sok sikert könyvelhetnek el: megszervezik a missziókat vagy a Soñar Despierto apostoli tevékenységeit, mint például a „Dr. Mosoly” vagy a „Légy angyal egy napra” programokat, táborokban segédkeznek, kiselőadásokat tartanak, leginkább pedig segítenek más fiataloknak, hogy találkozzanak Krisztussal… A Regnum Christi nem szolgálhatná számos helyen az egyházat az önkéntes fiúk és lányok nagylelkűsége, áldozatos és hűséges munkája nélkül.
Ha reális módon szemléljük a kérdést, hogy az örök élet fényében minek van valóban értelme, nem létezik nemesebb tett vagy jobban befektetett idő annál, mint hogy segítünk Krisztusnak, hogy a többiek elnyerjék az örök boldogságot. Ne féljünk szétkürtölni a világban, hogy Jézus Krisztus tényleg a telitalálat, és hogy nem ad semmi akkora kielégülést mint az, hogy érte az életünket mások szolgálatába állítottuk.

Mikor tanácsos önkéntesnek menni?

Az a legjobb pillanat az önkéntességre, amikor Isten kéri azt, még ha ez a gyakorlatban ütközik is a személyes tervekkel. A Mozgalom azt tanácsolja, hogy az egyetemi tanulmányok befejeztével vagy annak vége felé vágjanak bele, már érettebb fejjel, nagyobb élettapasztalattal. Ezzel együtt, van, aki a tanulmányait megelőzően végzi azt el. A lelkivezető tanácsa nagy segítséget jelenthet a megfelelő döntéshozatalban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hol laknak az önkéntesek?

Ott, ahol a Krisztus Légiósainak és a Regnum Christinek apostoli vagy tanulmányi háza van, az önkéntesek náluk laknak; egészséges és kiegyensúlyozott környezetben, ahol biztosítva vannak a helyi egyház javára végzett munkájukhoz elengedhetetlen eszközök.

Konkrétan mely országokban?

Kanada, Egyesült Államok, Mexikó, Salvador, Venezuela, Kolumbia, Brazília, Argentína, Chile, Spanyolország, Németország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország, Izrael (Jeruzsálem), Fülöp-szigetek, Magyarország

Mit tegyek, ha önkéntes akarok lenni?

Ajánlatos felvenni a kapcsolatot a Regnum Christi egyik ifjúsági szekciójának vezetőjével.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vélemény, hozzászólás?